Mókás szilveszteri meglepetés, gyerekek és felnőttek is imádják !
Elkészítési idő: 1 óra (+ a begyúrás után min. 5-6 órát állnia kell a tésztának) |
Nehézségi fok: könnyű |
Adagok száma: 30-40 sütemény |
Hozzávalók A tésztához:
A mázhoz:
Eszközök:
|
1. A mézet, a puha, langyos vajat és a cukrot keverd el alaposan. 2. A liszthez adagold hozzá a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat, az előbb elkészített mézes keveréket, a tojást és a tojássárgájákat, keverd és gyúrd jól össze. Ne ijedj meg, eleinte nagyon ragacsos lesz! 3. Csomagold fóliába és pihentesd a tésztát legalább 5-6 órán keresztül. 4. Lisztezett nyújtólapon vagy -deszkán nyújtsd ki 2-3 mm vékonyra. 5. Egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrj ki köröket, kétszer annyi kicsit, mint nagyot. Egy nagyobb, egy kisebb és egy félbevágott kisebb körlapból állítsd össze a malackákat a képen látható módon. Ha nem ragadnak össze a részek, az összeérő felületeket tojással megkenve segíthetsz raja! 6. Sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól elég távol, különben összesülhetnek. Szemeiket rakd ki mazsolával, sütésálló csokidrazséval, mogyoróval vagy egyéb finomsággal, orrukra szúrj két lyukat. Kissé kend meg őket tejjel. 7. 220°C-ra előmelegített sütőben 4-5 perc alatt készre sül. Ne mozdulj el mellőle, mert könnyen megég, és akkor keserű! 8. Hagyd a tepsiben kihűlni, ne rakosgasd őket forrón egymásra, mert akkor meghajlanak. 9. A kisült malackákat cukormázzal is díszítheted. A mázhoz a tojásfehérjét verd kemény habbá -a tökéletes máz elkészítéséhez 10-12 percig is keverned kell a robotgéppel-, és közben fokozatosan, lassan add hozzá az átszitált porcukrot és sót. Ha biztosra szeretnél menni, keményítőt is adj hozzá. Csepegtess hozzá egy kis citromlevet, hogy a máz fényes legyen. 10. A mázat töltsd nejlonzacskóba és vágd le a zacskó egyik sarkát, hogy az apró lyukon keresztül szálat tudj húzni a cukormázzal. Tetszés szerint díszítsd vele a mézeskalácsokat. |
Tippek és megjegyzések:
- Legegyszerűbb, ha már előző este begyúrjuk a tésztát, így biztosan eleget áll majd.
- A készen kapható fűszerkeverék helyett saját ízlésünk szerint is fűszerezhetjük a mézeskalácsokat őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs és gyömbér keverésével.
- A mézeskalács sokáig eláll, idővel egyre finomabb, puhább lesz. Ha esetleg kiszáradnak, megkeményednek, semmi vész, még menthetőek! Csak tegyük őket egy szelet almával egy jól záródó fémdobozba, így egy nap alatt visszapuhulnak :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.