Az aranygaluska sokak megunhatatlan kedvence, és bár elsőre úgy tűnhet, elkészítése nem a legegyszerűbb, ezekkel a praktikákkal biztosan sikerülni fog!
Elkészítési idő: kb. 2-2,5 óra |
Nehézségi fok: közepes |
Adagok száma: 6-8 |
Hozzávalók A tésztához:
A szóráshoz:
Eszközök:
|
1. A tejet langyosítsd 35-40°C-ra, majd öntsd egy dagasztótálba. 2. Üsd rá a tojást, add hozzá az élesztőt és egy csipet cukrot, majd keverd jól el. 3. Add hozzá a lisztet, a maradék cukrot, egy tasak vaníliás cukrot, a sót és ízlés szerint egy pár csepp citromlevet. 4. Addig dagaszd, amíg egybefüggő tésztát kapsz, majd utólag add hozzá a puha margarint. Tovább dagasztva egy szép fényes, lágy állagú tésztát kapsz, a széle nem feltétlenül válik el az edény falától. 5. Kapargasd át a tésztát egy kivajazott tálba, majd lefedve tedd el pihenni. Kb. 40-45 perc alatt duplájára kel a tészta. 6. Kicsit dolgozd össze, majd lisztezett nyújtólapon 1-1,5 cm vastagságúra nyújtsd ki. Egy kis méretű pogácsaszaggatóval kb. egyforma nagyságú, nem feltétlenül kör alakú darabokra vágd fel maradék nélkül. 7. Margarinnal kikent, vékonyan lisztezett tortaformába rakj le egy sort a kiszaggatott tésztából. Nem kell túl szorosan, mert úgyis össze fognak kelni. Olvasztott margarinnal kend meg jól a felszínüket, hogy sülés után könnyen szétválaszthatóak legyenek, majd szórd meg cukros dióval. 8. Hasonlóan tedd rá a következő réteg tésztát, majd ismét kend meg olvasztott margarinnal és szórd meg a cukros dióval. Folytasd addig, amíg megtelik a forma, de kalkuláld bele, hogy még sülés közben is kb. másfélszeresére nőnek majd a galuskák! 9. Konyharuhával lefedve keleszd a tésztát kb. 30 percig, legjobb, ha kb. 30°C-os hőmérsékletet tudsz biztosítani hozzá. 10. Kelesztés közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd közvetlenül azelőtt, hogy berakod a tésztát sülni, vedd vissza a hőfokot 170-190°C-ra. Kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sül. 11. Vaníliasodóval tálalva mennyei! |
Tippek és megjegyzések:
- Ha nagyon ragacsos a tészta, megkönnyíti a dolgod, ha a pogácsaszaggatót is jól meglisztezed a darabolás előtt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.