SÜTIldi

ezt jól kisütöttem!

Aranygaluska

img_20210110_131755_1.jpg

 Az aranygaluska sokak megunhatatlan kedvence, és bár elsőre úgy tűnhet, elkészítése nem a legegyszerűbb, ezekkel a praktikákkal biztosan sikerülni fog!

Elkészítési idő:

 kb. 2-2,5 óra

Nehézségi fok:

közepes

Adagok száma:

6-8

Hozzávalók

A tésztához:

  • 250 ml tej
  • 500 g finomliszt
  • 24 g élesztő
  • 56 g vaj vagy margarin
  • 46 g cukor
  • 1 tasak (8 g) vaníliás cukor
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 4 g só
  • citromlé

A szóráshoz:

  • 150 g darált dió
  • 50 g cukor
  • kb. 100 g olvasztott vaj vagy margarin
  • reszelt citromhéj ízlés szerint

 

Eszközök:

  • dagasztótál
  • nyújtólap
  • nyújtófa
  • tortaforma

1. A tejet langyosítsd 35-40°C-ra, majd öntsd egy dagasztótálba.

2. Üsd rá a tojást, add hozzá az élesztőt és egy csipet cukrot, majd keverd jól el.

3. Add hozzá a lisztet, a maradék cukrot, egy tasak vaníliás cukrot, a sót és ízlés szerint egy pár csepp citromlevet.

4. Addig dagaszd, amíg egybefüggő tésztát kapsz, majd utólag add hozzá a puha margarint. Tovább dagasztva egy szép fényes, lágy állagú tésztát kapsz, a széle nem feltétlenül válik el az edény falától.

5. Kapargasd át a tésztát egy kivajazott tálba, majd lefedve tedd el pihenni. Kb. 40-45 perc alatt duplájára kel a tészta.

6. Kicsit dolgozd össze, majd lisztezett nyújtólapon 1-1,5 cm vastagságúra nyújtsd ki. Egy kis méretű pogácsaszaggatóval kb. egyforma nagyságú, nem feltétlenül kör alakú darabokra vágd fel maradék nélkül.

7. Margarinnal kikent, vékonyan lisztezett tortaformába rakj le egy sort a kiszaggatott tésztából. Nem kell túl szorosan, mert úgyis össze fognak kelni. Olvasztott margarinnal kend meg jól a felszínüket, hogy sülés után könnyen szétválaszthatóak legyenek, majd szórd meg cukros dióval.

8. Hasonlóan tedd rá a következő réteg tésztát, majd ismét kend meg olvasztott margarinnal és szórd meg a cukros dióval. Folytasd addig, amíg megtelik a forma, de kalkuláld bele, hogy még sülés közben is kb. másfélszeresére nőnek majd a galuskák!

9. Konyharuhával lefedve keleszd a tésztát kb. 30 percig, legjobb, ha kb. 30°C-os hőmérsékletet tudsz biztosítani hozzá.

10. Kelesztés közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd közvetlenül azelőtt, hogy berakod a tésztát sülni, vedd vissza a hőfokot 170-190°C-ra. Kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sül.

11. Vaníliasodóval tálalva mennyei!

img_20210110_133354_1.jpg

Tippek és megjegyzések:

  •  Ha nagyon ragacsos a tészta, megkönnyíti a dolgod, ha a pogácsaszaggatót is jól meglisztezed a darabolás előtt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutildi.blog.hu/api/trackback/id/tr1616383292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezt jól kisütöttem...

Friss topikok

süti beállítások módosítása