SÜTIldi

ezt jól kisütöttem!

Aszaltszilvás-mascarponés piskótatekercs
Sütőtökkel!

(az eredeti recept forrása itt)

amp0.jpg

Télen a sütőtök az egyik legjobb alapanyag, és a rengetegszer készített sütőtökkrémleves után ki akartam próbálni valami mást is. Így akadtam erre a receptre, amit persze kicsit módosítottunk a mi ízlésünk szerint. Ezt aztán rögtön az első kóstolók el is kérték... A klasszikus piskótatekercsnél sokkal puhább és karakteresebb ízű.

Elkészítési idő:

45 perc + min. 2 óra hűlés

Nehézségi fok:

könnyű

Adagok száma:

8-10

Hozzávalók

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg sütőtökpüré
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 7 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 marék aszalt szilva

Eszközök:

  • robotgép habverővel
  • nagy tepsi
  • sütőpapír
  • hablapát

1. A sütőt melegítsd elő 160 fokra.

2. Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra.

amp1.jpg

3. Add hozzá a sütőtökpürét.

amp2.jpg

4. A lisztet, a szódabikarbónát és fűszereket keverd össze, és kisebb adagokban add hozzá a masszához. Keverd csomómentesre.

amp3.jpg

5. Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, és egyengesd el rajta a masszát.

amp4.jpgamp5.jpg

6. Süsd kb. 13-15 percig. Közben elmosogathatod a tálat és a habverőszárat, az kell majd a krémhez is.

7. Még melegen fektess rá egy másik sütőpapírt, húzd le róla, amin sült, és az újjal tekerd fel. Hagyd kihűlni.

amp6.jpgamp7.jpg

8. Készítsd el a krémet, ehhez a vajat habosítsd fel a kétféle cukorral, majd add hozzá a mascarponét. Végül keverd bele az apróra vágott aszalt szilvát a lapát segítségével.

amp8.jpgamp9.jpgamp10.jpg

9. Ha kihűlt a piskóta, tekerd le, kend meg a krémmel, és tekerd vissza.

amp11.jpgamp12.jpg

10. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára, mielőtt felszeleteled.

amp13.jpg

Tippek és megjegyzések:

  • természetesen más gyümölccsel is működhet a recept, de mindenképpen érdemes figyelembe venni a piskóta fahéjas-gyömbéres erős ízét
  • az eredeti recept nedves konyharuhával javasolja a piskóta feltekerését. a tapasztalat azt mutatja, hogy arra elég sok ráragad a tésztából
  • hűtőben elméletileg sokáig eláll, de jó esetben ezen nem kell gondolkodni
  • a fűszereket lehet helyettesíteni 2 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverékkel is akár...

A bejegyzés trackback címe:

https://sutildi.blog.hu/api/trackback/id/tr8716378832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezt jól kisütöttem...

Friss topikok

süti beállítások módosítása