Rengeteg sajt, némi zsíros tésztában. Naná, hogy finom.
Elkészítési idő: első próbálkozásra vagy 3 óra a huszadiknál már pikkpakk |
Nehézségi fok: könnyű, nyilván |
Adagok száma: kb 32 |
Hozzávalók A kenőcs:
A tészta:
Eszközök:
|
1. Vegyél jóféle kéksajtot. Ha már szinte mászik, és csípi a szemed, akkor a jó. A rendes Roquefort egy kisebb vagyon, Gorgonzola piccante-t ki lehet fogni olcsóbban, de dán vagy francia cucc is megteszi. Ha csak ilyen himihumi márványsajtot tudsz keríteni, abból csinálj inkább vajkrémet. 2. Jó zsíros krémsajt kell, semmi "light" meg "fitt". Ha vizes a krém, akkor sütés közben felforr, és kipukkan a süti. A Philadelphia klasszikja pl jó, de egyéb semleges ízű krémsajt is jöhet. A nyúlós ömlesztett sajtok viszont nem jók (camping és egyéb plasztikbélbe töltöttek), és ismerek valakit, aki Mascarpone-val próbálkozott, azt mondta, egy az egyben ment a kukába. 3. Ha lehet, akkor egy napot a két sajt keveréke pihenjen szépen. Ha sikerült tényleg jó érett kéksajtot venni, akkor azért ez nem életbevágó. 4. A levelestésztát ki kell nyújtani, és felcincálni 30-32-36 nagy tenyérnyi darabra (nagy kezem van), ahogy sikerül. Ehhez meglehetősen vékonyra kell ám nyújtani. Azok a levelestészta pakkok, amikben eleve 4-5-6 lapra van nyújtva a tészta, az nem kis melót spórol meg az embernek - de azok is túl vastagok, szóval azzal se lehet megúszni a sodrófát. Ha nagyon hardcore vagy, hajtogatsz magadnak leveles tésztát rendesen vajjal készítve (az összes bolti margarinnal vagy pálmazsírral készül), én elolvastam annak a receptjét, hát, biztos finom... 5. A nagyon apróra vágott lilahagymát csak közvetlenül töltés előtt szabad a sajtba keverni, vagy méginkább külön, minden egyes darabba szórni egy kicsit a "becsomagolás" előtt. Ha előbb belekevered, akkor a sós sajt kiszívja a vizet a lilahagymából, és megintcsak kipukkannak a sütik. 5. Kiolajozott muffinformában érdemes sütni, egyszerűbb úgy összeállítani, de origamiművészek biztos tudják úgy hajtogatni, hogy egyben maradjon forma nélkül is. A kipukkadt sütiket is jobban egybentartja a forma. 6. Rengeteg reszelt sajt kell a tetejére. Ez szerintem bármi lehet, még a legvacakabb gumiszerű trappista sem tragikus, ha meg van sütve, persze, ha urizálsz Roquefort-tal vagy Stiltonnal meg Philadelphiával, akkor azért rangon aluli a teszkógazdaságos. (Hogy mi? Csízió? Jobbra fönt a böngészőfülön keresd meg az x-et) Egyébként is a krém a fontosabb. Ja, azért kell sok, mert ahogy megolvad, úgy összefogja a levelestésztát, kisebb eséllyel nyílik szét és folyik ki belőle a cucc. 7. Süsd meg. Rég lekopott a felirat a sütőmön, fogalmam sincs hány fokra szoktam állítani, és az időérzékem is vacak, de, ha mindenképp kell tipp, akkor 200°C és 15 perc. Ha nem jó, legközelebb próbáld máshogy. |
Tippek és megjegyzések:
- A recept alapján gondolom már egyértelmű, hogy egyetlen módon lehet elszúrni ezt a sütit, ha sütéskor kipukkad/kifolyik. A rossz hír, hogy ez tényleg nem ritka, a jó, hogy még úgy is el szokott azért fogyni :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.