SÜTIldi

ezt jól kisütöttem!

Sajtos akármi

sajtos_kesz.jpg

Rengeteg sajt, némi zsíros tésztában. Naná, hogy finom.

Elkészítési idő:

első próbálkozásra vagy 3 óra

a huszadiknál már pikkpakk

Nehézségi fok:

könnyű, nyilván

Adagok száma:

kb 32

Hozzávalók

A kenőcs:

  • 20-30 dkg kéksajt
  • 20-30 dkg krémsajt
  • kis fej lilahagyma

A tészta:

  • 1 pakk mirelit levelestészta
  • 30-40 dkg reszelt sajt

Eszközök:

  • muffinforma

rat.jpg

1. Vegyél jóféle kéksajtot. Ha már szinte mászik, és csípi a szemed, akkor a jó. A rendes Roquefort egy kisebb vagyon, Gorgonzola piccante-t ki lehet fogni olcsóbban, de dán vagy francia cucc is megteszi. Ha csak ilyen himihumi márványsajtot tudsz keríteni, abból csinálj inkább vajkrémet.

img_0959.JPG

2. Jó zsíros krémsajt kell, semmi "light" meg "fitt". Ha vizes a krém, akkor sütés közben felforr, és kipukkan a süti. A Philadelphia klasszikja pl jó, de egyéb semleges ízű krémsajt is jöhet. A nyúlós ömlesztett sajtok viszont nem jók (camping és egyéb plasztikbélbe töltöttek), és ismerek valakit, aki Mascarpone-val próbálkozott, azt mondta, egy az egyben ment a kukába.

3. Ha lehet, akkor egy napot a két sajt keveréke pihenjen szépen. Ha sikerült tényleg jó érett kéksajtot venni, akkor azért ez nem életbevágó.

4. A levelestésztát ki kell nyújtani, és felcincálni 30-32-36 nagy tenyérnyi darabra (nagy kezem van), ahogy sikerül.  Ehhez meglehetősen vékonyra kell ám nyújtani. Azok a levelestészta pakkok, amikben eleve 4-5-6 lapra van nyújtva a tészta, az nem kis melót spórol meg az embernek - de azok is túl vastagok, szóval azzal se lehet megúszni a sodrófát. Ha nagyon hardcore vagy, hajtogatsz magadnak leveles tésztát rendesen vajjal készítve (az összes bolti margarinnal vagy pálmazsírral készül), én elolvastam annak a receptjét, hát, biztos finom...

img_0960.JPG

img_0961.JPG

5. A nagyon apróra vágott lilahagymát csak közvetlenül töltés előtt szabad a sajtba keverni, vagy méginkább külön, minden egyes darabba szórni egy kicsit a "becsomagolás" előtt. Ha előbb belekevered, akkor a sós sajt kiszívja a vizet a lilahagymából, és megintcsak kipukkannak a sütik.

img_0962.JPG

5. Kiolajozott muffinformában érdemes sütni, egyszerűbb úgy összeállítani, de origamiművészek biztos tudják úgy hajtogatni, hogy egyben maradjon forma nélkül is. A kipukkadt sütiket is jobban egybentartja a forma.

img_0963.JPG

6. Rengeteg reszelt sajt kell a tetejére. Ez szerintem bármi lehet, még a legvacakabb gumiszerű trappista sem tragikus, ha meg van sütve, persze, ha urizálsz Roquefort-tal vagy Stiltonnal meg Philadelphiával, akkor azért rangon aluli a teszkógazdaságos. (Hogy mi? Csízió? Jobbra fönt a böngészőfülön keresd meg az x-et) Egyébként is a krém a fontosabb. Ja, azért kell sok, mert ahogy megolvad, úgy összefogja a levelestésztát, kisebb eséllyel nyílik szét és folyik ki belőle a cucc.

img_0964.JPG

7. Süsd meg. Rég lekopott a felirat a sütőmön, fogalmam sincs hány fokra szoktam állítani, és az időérzékem is vacak, de, ha mindenképp kell tipp, akkor 200°C és 15 perc. Ha nem jó, legközelebb próbáld máshogy.  

img_0965.JPG

Tippek és megjegyzések:

  •  A recept alapján gondolom már egyértelmű, hogy egyetlen módon lehet elszúrni ezt a sütit, ha sütéskor kipukkad/kifolyik. A rossz hír, hogy ez tényleg nem ritka, a jó, hogy még úgy is el szokott azért fogyni :-)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutildi.blog.hu/api/trackback/id/tr2316383606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezt jól kisütöttem...

Friss topikok

süti beállítások módosítása